top of page
Jacob Lund

I dialog med naturen

JL Østerlars værksted & butik ligger midt i den bornholmske idyl, tæt på den berømte rundkirke af samme navn. Værkstedet åbner dørene til en verden af levende brugskunst og møbler, som alle er fremstillet med største nænsomhed og respekt for den natur, de kommer fra: De smukke bornholmske skove.

Manden bag værkstedet hedder Jacob Lund, og med sit intuitive håndværk skaber han unikabrugskunst og smukke løsninger i træ til hjemmet, både ude og inde. Hans arbejde blænder op for en både modig og ydmyg fortælling om at skabe fra hjertet, for mere end blot at formgive træet, indgår han i en uforstyrret dialog med hvert enkelt stykke. Han ser det som sin fineste opgave at fremkalde de naturlige former og udtryk, der allerede findes i træet, men som endnu ikke er bragt til live. Fremstillingsprocessen er på én gang sanselig og kompromisløs - resultatet enestående, levende brugskunst og håndværk.

Velkommen indenfor
Tømrer Jacob Lund
Smuk bornholmsk natur

I 2000 kaldte en større kreativ kraft på ham, der inspirerede ham til at indgå i en mere personlig og selvstændig relation til træet - en relation, der tillader ham at blive ét med naturens element, og udforske dets levende fortællinger.

 

I sit arbejde med at fremkalde dets iboende skønhed, skaber han smukt forarbejdet kunsthåndværk og unikke løsninger til hjemmet, både ude og inde.

Jacob Lund er uddannet tømrer, og har arbejdet professionelt med træ i mere end 20 år. Han har arbejdet på betydningsfulde og kulturelle bygningsprojekter som Det Kongelige Bibliotek, Egmonthuset, DRs Koncertsal samt på projekter i udlandet.

Skål i træ af Jacob Lund
Naturmennesket

Jacob Lund

For Jacob Lund er naturen én af de rigeste og mest nærværende kilder til visdom, der findes - hvis blot man lytter efter.

 

Her fremstilles fortællinger om livets store cyklus, om fred og harmoni, om skaberkraft, mod og skønhed med en umiddelbarhed og ægthed, der ikke er til at tage fejl af. Det eneste, det kræver for at få del i denne visdom, siger Jacob, er, at man sætter tankerne på pause og stiller ind.

Og det gør han så.

For ham opstår magien dér, hvor han overgiver sig til sine sansers fornemmelse af det træ, han arbejder med. Hver eneste blok har sin egen unikke form, der venter på at blive fremkaldt i arbejdsprocessen. Kun ved at slå hovedet fra og et lyttende hjerte til, kan denne nærværende udveksling opstå mellem menneske og natur, hvor træets visdom og fortælling guider sin fører - hvor dialogen opstår mellem Jacob Lund og hans levende træ. 

Eksempler på træarbejde af Jacob Lund
Smuk bornholmsk natur

»Naturen har en rigdom af finurligheder, som det bare handler om at kunne se og trække frem«

Jacob Lund

Mantraet er harmoni

Uanset om det drejer sig om forarbejdningen af en skål, eller samlingerne i en stol eller mellem planker, er det bærende princip i Jacobs arbejde altid harmoni. Det betyder ikke kun, at det er træets naturlige udtryk, der ligger til grund for den endelige form, men også, at eventuelle andre materialer udvælges nøje, så de passer til træet. Derfor samles den ikoniske JL Østerlars stol med snorværk, og det robuste spisebord med dyvler af træ. Der har aldrig indgået indgået metal i Jacob Lunds arbejde - og det kommer der aldrig til.

Harmoni spiller også en rolle i forhold til valget af træ. Alle produkter er fremstillet af lokalt træ, som oftest rester af gulvplanker, hvilket, for Jacob formidler et budskab om respekt for naturens ressourcer. Derudover, og mindst lige så vigtigt, skaber valget af det lokale genbrugstræ en vigtig forbindelse til det helt nære. Til de umiddelbare omgivelser, og den energi, der findes i dem. 

Et spørgsmål om mod

Arbejdet med at fremkalde træets unikke form, er ikke blot en kreativ proces for Jacob Lund, men også et dybt personligt engagement i at opdage livets forunderligheder og dybder.

 

Hans håndværk er den kreative vej ind i at lytte med og skabe fra hjertet, og om at se ting, der ikke ved første øjekast er synligt for det blotte øje.

Det er daglig undervisning i at turde følge sine sanser og gå lige til kanten - dér, hvor træets smidighedsgrænse går, og samtidig, hvor dets smukkeste potentiale findes. Det er et spørgsmål om finde ind i træets balance, og modet til at gå lige netop så langt i drejningen, som træet kan bære. At turde dreje det til dét punkt, hvor det kan leve uden at flække, fordi det lige netop er drejet nok. Ikke for meget, ikke for lidt.

»Jeg arbejder med mine egne grænser gennem træet. Hele dets rejse fra blok til skål eller fad handler om at gå lige til kanten, men ikke over den. Lige dér findes balancen, kærligheden og troen.

 

Hvis træet kan, kan jeg også. Det tænker jeg hver gang, jeg står med et nyt stykke imellem hænderne.«

Jacob Lund
bottom of page